- Locatie
Vergaderruimte 3.04
- Voorzitter
- Chris Boer
- Agenda documenten
Agendapunten
-
1
Eelco Taams is afwezig
Bijlagen
-
2Mededelingen - 11:03
-
2.a
Met het bestuur is afgesproken per kwartaal de realisatie van Toezicht inzichtelijk te maken. Afgesproken werd de cijfers volgens onderstaand format met u te delen:
Uit te voeren activiteit Realisatie 28 mrt ‘24 Realisatie Q2
juli ‘24Realisatie Q3 Realisatie Q4 100% bestaande opvanglocaties 23,4% 50,6 % 75,64% 95% * 100% nieuwe opvanglocaties 100% 100% 100% 100% 100% nieuwe gastouders 100% 100% 100% 100% Steekproef bestaande gastouders (wettelijk verplicht 50%) 41% van de te behalen 98 steekproeven 77% van de behalen 98 steekproeven 92,9% van de te behalen steekproeven 99 % *De 95% behaalde kinderopvang inspecties geeft een vertekend beeld. In de gemeenten Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland en Wormerland is op 4 december 100% van alle inspecties behaald. In Edam-Volendam moet in de aankomende weken nog één en in Zaanstad nog twee inspectiebezoeken uitgevoerd worden.
In Purmerend staat nog één gastouderinspectie gepland. -
2.bVoortgang huisvesting (mondeling)
-
2.c
De klankbordgroep bestaat uit Saskia van den Broek (VrZW), Maaike Derksen (GGD) en twee gemeentesecretarissen uit Purmerend en Zaanstad. In afstemming tussen DB VrZW en DB GGDZW is besloten tot uitbreiding van de klankborgroep. Hiermee zijn de kleine gemeenten beter vertegenwoordigd en is er meer denkkracht binnen de klankbordgroep. Het voorstel is om Elsa van der Linden van Wormerland te vragen om deel te nemen.
-
2.d
Zoals in vorig AB besproken zal er een apart AB ingepland worden voor de terugkoppeling VT. Teammanager Bastiaan Kloes zal een presentatie verzorgen. De verwachting is dat dit in het voorjaar van 2025 zal plaatsvinden.
-
2.e
De evaluatie heeft op 3 december 2024 plaatsgevonden. De werkgroep Evaluatie Governance bereidt momenteel een adviesvoorstel voor ter verbetering van de governance. Dit advies zal worden voorgelegd aan het kernteam.
Bijlagen
-
3
Bijlagen
-
4.a
Ter vaststelling
Korte toelichting
De Financiële verordening is voorgeschreven in de Gemeentewet (ex artikel 212) en bevat de uitgangspunten voor het financiële beleid, alsmede voor het financiële beheer en voor de inrichting van de financiële organisatie. Deze verordening is een instrument van de Algemeen bestuur.
Voorgestelde beslispunt
Vaststellen van de financiële verordening 2024 – GGD Zaanstreek Waterland en ter zienswijze aanbieden aan de raden.Bijlagen
-
4.b
Ter vaststelling
Korte toelichting
Ter uitvoering van de accountantscontrole over het boekjaar 2024 stelt het Algemeen bestuur van de GGD Zaanstreek-Waterland een controleprotocol vast. Dit controleprotocol heeft als doel nadere aanwijzingen te geven aan de accountant over de reikwijdte van de accountantscontrole en de daarbij verder te hanteren goedkeuring- en rapporteringtoleranties voor de controle van de jaarrekening van de GGD Zaanstreek-Waterland. Dit controleprotocol is valide voor de controle jaren 2024 en 2025.
Voorgestelde beslispunt
Vaststellen van Het controleprotocol en -verordening 2024-2025 – GGD Zaanstreek WaterlandBijlagen
-
4.c
Ter vaststelling
Korte toelichting
Deze nota is een uitwerking van artikel 3.2 in de Financiële verordening 2024. De nota reserves en voorzieningen is primair bedoeld als instrument ten behoeve van de kader stellende rol van het Bestuur.
Voorgestelde beslipunt
Vaststellen van de nota reserves en voorzieningen 2024 – GGD Zaanstreek-WaterlandBijlagen
-
5
Ter bespreking
Korte toelichting
Voor u ligt de 1ste bestuursrapportage van de GGD Zaanstreek-Waterland (GGD). De rapportage maakt onderdeel uit van de planning en control cyclus van de GGD. Met deze rapportage wordt verslag gedaan van de voorgenomen werkzaamheden uit de programmabegroting binnen de Gemeenschappelijke Regeling (GR), inclusief de financiële stand van zaken en een vooruitblik naar het verwachte resultaat. Wij rapporteren graag over stand van zaken in de programma’s:- Monitoren, Signaleren en Adviseren
- Uitvoerende taken gezondheidsbescherming
- Publieke gezondheidszorg bij rampen en crises
- Toezicht
- Bedrijfsvoering
- Plustaken
Voorgestelde beslispunt
De bestuursrapportage 1e halfjaar 2024 ter kennisgeving aan te nemen.Bijlagen
-
6
Ter vaststelling
Korte toelichting
Bijgevoegd de kadernota 2026 van GGD Zaanstreek Waterland. De kadernota is in samenspraak tussen Gemeenten en GGD tot stand gekomen en heeft in de governance structuur de volgende route doorlopen:
-MT GGD Zaanstreek Waterland
-Inhoudelijke werkgroepen Gemeenten/ GGD
-Werkgroep P&C
-Kernteam
-Dagelijks bestuur
Voorgestelde beslispunt
Aangeboden kadernota 2026 vast te stellen en ter informatie te zenden aan de Gemeenteraden.Bijlagen
-
7
Ter vaststelling
Korte toelichting
Doel: definitief vaststellen van tarieven 2025 van plustaken, projectmatige werkzaamheden, Reizigersvaccinatie en Inspecties Kinderopvang.
Tarieven zijn ongewijzigd t.o.v. de voorlopige tarieven 2025 eerder vastgesteld. Op een aanpassing na. Door het uitstel van het Project Samen Sterker is het overhead percentage teruggebracht van 43% naar 38% en daarmee is het overhead percentage ongewijzigd t.o.v. de voorlopige tarieven en t.o.v. 2024.
Voorgestelde beslispunt
Vaststelling van de tarieven 2025 voor plustaken en toezicht.Bijlagen
-
8
Ter vaststelling
Korte toelichting
In het Dagelijks Bestuur van september is gevraagd om zo spoedig mogelijk met een raadsinformatiebrief aangaande Samen Sterker te komen. En vooral aan te geven wat de aangekondigde verschuiving betekent tussen 2025 en 2026.
Voorgestelde beslispunt
Vaststelling RIB door AB om te geleiden naar de GemeenteradenBijlagen
-
9
Ter vaststelling
Korte toelichting
In 2023 was er voor valpreventie geld beschikbaar om taken boven de basis uit te voeren. ZonMw-subsidie en extra gelden vanuit de gemeenten (excl. Zaanstad) maakte dit mogelijk. In 2024 heeft de GGD het project voortgezet. Bij de aanvraag in januari 2024 en het daarop volgende proces en communicatie is door een misverstand tussen gemeente en GGD gebleken dat er geen aanvullende gelden beschikbaar waren zoals in 2023. Het project is in 2024 wel door gegaan wat kosten met zich mee heeft gebracht.
Gemeenten en GGD zijn gezamenlijk op zoek gegaan naar een oplossing. Uiteindelijk is een incidentele oplossing gevonden om de onder dekking van € 100K te bekostigen uit de IZA gelden gezonde leefstijl.
Voorgestelde beslispunt
Vaststelling om kosten project valpreventie 2024 incidenteel vanuit IZA te financierenBijlagen
-
10
Ter vaststelling
Doel
Opstellen van een monitoringsysteem voor de 5 ketenaanpakken uit GALA die terugkomen in IZA. Aansluitend bij landelijke monitoring IZA/GALA, bij doelen IZA-regioplan en GALA-doelen gemeenten
Dit element ontbreekt nog in de ketenaanpak valpreventie en voldoet aan de behoefte van de zeven gemeenten.Bijlagen
-
11
Ter kennisname
Korte toelichting
Het AB van juli 2023 is akkoord gegaan met het plan ‘versterken kennis en advies functie GGD’ vanuit pijler 14 GALA. De opdracht valt uit een in 3 fases, die per jaar worden uitgevoerd.
De inzet wordt bekostigd uit de GALA middelen pijler 14 (zie bijlage b).
Begin 2024 is de eerste fase van pijler 14 GALA afgerond. Dit heeft geleid tot gebiedsprofielen waarin de gezondheidsfactoren van de inwoners in de regio/ per gemeente op een overzichtelijke wijze in kaart zijn gebracht. De gebiedsprofielen zijn inmiddels in (bijna) elke gemeente gepresenteerd.
Voorgestelde beslispunt
Vaststelling uitvoering Projectplan voor fase 2 van pijler 14 GALABijlagen
-
12
Ter vaststelling
Korte toelichting
Naar aanleiding van personeelstekorten Infectieziektenbestrijding (IZB) heeft GGDZW GGD Amsterdam bereid gevonden om tijdelijk te ondersteunen in de uitvoering van een aantal basistaken. In 2023 heeft GGDZW het Centrum Seksuele Gezondheid (CSG) gesloten in verband met personeelstekort. Medio 2023 heeft GGD Amsterdam deze taken overgenomen.
Voorgestelde beslispunt
Vaststelling project uitvoering IZB en goedkeuring doorgeleiden RIB naar gemeenteraden.Bijlagen
-
13
Ter vaststelling
Korte toelichting
Aanleiding:
De afgelopen jaren is het aantal meldingen MABZ/VSO structureel hoger dan begroot en daardoor is de ‘echte’ preventieve bemoeizorg in het gedrang gekomen. Daarbij is na de invoering van de politiemelding I28 in mei 2023, het aantal politiemeldingen aan het MABZ van personen met onbegrepen gedrag verdrievoudigd en is halverwege 2024 het verwachte aantal meldingen per jaar reeds bereikt.
Voorgestelde beslispunt (kleine aanpassing gedaan op 17-12)
- Voor 2024 de huidige basisinzet te dekken, te weten 2,59 fte. inclusief triagist en exclusief psychiater, en
- Dit te dekken middels een aanvraag IZA-gelden ten bedrage van 136.250
Bijlagen
-
14Rondvraag en sluiting - 12:24